Wkur@#$%wiają mnie po raz n-ty "górnicy" i ich sk

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Enriquez, to nie chodzi o złote jajo gospodarki tylko o elektorat i głosy w kolejnych wyborach, dotyczy to górników, wszelakiej maści urzedników państwowych, krusowców i pozostałej części uprzywilejowanych...

Więc to nie rzad jest litościwy tylko ąsię układy, kolesiorstwo i elektorat
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

piramida, racja - popieram!
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez Busku
        Ale zrozum mnie... Ja nie pracuję na kopalni, która wzbudza u Ciebie takie emocje... Więc chyba jeśli chodzi o "łódzkie" "śląskie" czy jakie tam jeszcze mam w głowie, to jest wina tych ludzi? Nie, to jest wina po....go polskiego rządu, najlepiej jest wszystko zamknąc.... Tylko że te "nierentowne" kopalnie nie są do zamknięcia! Na pierwszej stronie tego wątku kolega napisał że osoba prywatna kupiła kopalnie i postawiła ją na nogi, myślisz że została zamknięta dlatego że naprawdę nie dawała zysków?? Przeczytaj też posta Jark7 bo bijesz piane zupełnie niepotrzebnie mając zaślepione oczy.
        Tak, oczywiście rząd zdecydował, że zamknie wszystko bo zamknąć wszystko trzeba.
        A to że technologia była stara i droga, koszty techniczne i osobowe wyższe niż u konkurencji ze wschodu, to że ówczesny zarząd tkalni/przędzalni był mentalnie tam gdzie teraz jesteś Ty czyli w głębokich latach 70-tych to pryszcz.
        Najlepiej zwalić wszystko na rząd a nie na własne niechciejstwo czy chęć zachowania posadki.

Mam nadzieję, że kiedyś 100% kopalń będzie prywatne i związkowa mafia zdechnie z głodu na katowickim bruku.

Chłopie jak się wypowiadasz o czymś to miej jakieś pojęcie bo inaczej pokazujesz że w pewnych sprawch jesteś jeszcze mentalnie w głębokim PRL-u - czemu się nie dziwię, bo "Ślonsk" to taka prlowski grajdołek, zasrana kolebeczka gierkowskich przywilejów.
        Slonzaki nad morzem czy w górach na wczasach FWP prezentują mniej wiecej ten sam styl co Polaki-Cebulaki na wczasach w Egipcie. Ot, wizytówka mentalności.

Co do VATu na węgiel i VATu ogólnie nie mam zamiaru dyskutowania z tobą, bo to by przypominało dyskusję księgowego z gimnazjalistą więc odpuszczę sobie nawet próbę tłumaczenia co i jak jest z VATem bo i tak nie zatrybisz.

Co do nierentownych kopalni - zamykać, albo dawac w prywatne ręce wtedy okaże się, że gruba nagle jest dochodowa.

A że polski węgiel jest droższy od importowanego - no cóż, taki jest rynek. I nie zmienisz tego, bo to jest prawo natury a nie górniczy wymysł.

I jeszcze raz Cię zapytam bo nie odpowiedziałeś mi na pytanie: czy jeśli miałbyś alternatywę kupować paliwo z importu za 3,5 a polskie za 5zł to które byś kupował??

Co do rzekomej słabej jakości rosyjskiego węgla to powiem tak: u ruskich też węgiel jest dobr, kaloryczny, dobrze się spala, nie ma za wiele siary. Tylko jeśli importer po drodze do 2200 ton węgla jakie zabiera standardowo pociąg dosypuje na przeładunkach 200-300 ton czarnoziemu to się dziwisz, że potem psioczą na ruski wegiel. To sprzedawca oszust a nie ruskie gówno.
        Z polskim jest podobnie - dosypuja miałów, odpadów flotacyjnych itp aby tylko wagę zrobić - a z kopalni przeciez wyjeżdża towar lux.

Dla mnie koniec tematu.
        Nie będę dyskutowac z osobą która w zakresie gospodarki jest mentalnie w PRL a o rachunkowści nie ma bladego pojęcia.

Komentarz

• gomar
          Rider
          • 2012
          • 480

kazik4x4, Kolega chyba ma kompleks Śląska? Cóż. Ja też nie jestem ekonomistą czy innym specjalistą. Ale... mógłbym pisać i pisać o górnictwie, o KW bo coś akurat wiem. Ale... Nie będę. Postaram się w kilku zdaniach obalić kilka mitów...
          1. Polska dopłaca do górnictwa (heh dlaczego nie ma tematu, że dopłacamy do polityków, do sędziów, wojska, pendolino, stadionów i setek innych dziwnych przedsięwzięć służących do wyciągnięcia kasy podatników nie produkując przy tym niczego...). Do meritum mitu. Podaj dane. Dokładne prawdziwe dane. Ile dopłaca budżet, do czego dopłaca a ile ściąga budżet, państwa, miast i innych instytucji z górnictwa. Łatwo powiedzieć dopłacamy 2 miliardy, a już o tym że bierzemy 10 miliardów nie mówimy... Ps. i jak to się ma do firm w stylu Biedronka, Tesco, GM etc etc mających wszelkiej maści ulgi i inne cuda...
          2. Górnik zarabia 7 tyś a jeszcze ma barbórkę, 13,14 kartki, węgiel i inne cuda. Ym. Ja zarabiam po studiach z dwuletnim stażem jako osoba dozoru na powierzchni około 2400 miesięcznie z węglem (koledzy dołowcy około 30 % więcej), kierownik oddziału w granicach 4 tyś... Zwykli pracownicy w granicach 3 koła. Dołowcy około 30 % więcej. I tu uwaga. Jeździcie po Polsce i co nagle na Śląsku same kilkuletnie BMW, AUDI i VOLVO a reszta Polski jeździ Fiatami 126p, Uno góra Punto?
          3. Węgiel - zatruwanie środowiska... Polska wydobycie roczne około 70 80 mln ton. Świat.... 7 - 8 MILIARDÓW ton... Cóż nawet nie 1% światowego wydobycia węgla... Tak zamknijmy kopalnie bo węgiel jest brudny i zatruwa świat
          4. Śląsk = kopalnie i górnictwo... Hm na Śląsku mieszka około 4,5 mln osób, w górnictwie pracuje około 100 tyś... Oczywiście jeszcze jest sporo firm około górniczych. Ale o tym zaraz.
          5. Jeśli myślicie, że górnictwo to tylko kopalnie to spory błąd...Na kopalnie przyjeżdżają firmy z całej Polski, maszyny kupowane z różnych stron kraju. Ludzie mogą nawet nie wiedzieć, że mają pracę dzięki kopalniom...

I garść innych ważnych informacji...
          1. LOT - zatrudnienie około 2 tyś osób - pomoc z budżetu 1 miliard, KW zatrudnienie około 55 tyś osób (skromne 22,5 razy tyle) no i pomyślcie jakby wyglądały kopalnie jakby im pomóc w takiej samej proporcji jak Lot.... Aha z Lotu korzysta ile 10 - 20 % polaków? Z węgla...?
          2. ABSOLUTNIE zgadzam się co do jednego... Spółki państwowe (w tym przypadku węglowe) to wylęgarnia patologii... I ja muszę pracować na tą patologię. Na ludzi na ciepłych stanowiskach, szychty dołowe a dół widzą raz na tydzień na 20 minut... Patologia związana z dopuszczeniami WUGU, 10 dyrektorów i ich zastępców... itd itd. Ale ludzie! Czy to jest moja wina, moja zwykłego pracownika, że tak jest i nikt nie umie z tym zrobić porządku. Ale chyba już kiedyś ktoś powiedział... Dajcie polakom rządzić to się sami wykończą...
          A kto w skutek cięć i zamykania kopalń oberwie obuchem? Oni? nie... Ja zwykły pracownik i kilkadziesiąt tysięcy innych ludzi...
          3. Zaciskanie pasa. Ok możemy zaciskać ale nie po to żeby kto inny musiał popuszczać...
          4. Boli fakt, że plujecie na jeden z ostatnich jak nie ostatni bastion polskiego przemysłu, gdzie polak pracuje, polak zarabia i w Polsce wydaje. Gdzie pracuje na umowy o pracę płaci podatki, składki itd itd. Ale nie od dziś wiadomo, że polak polaka....
          5. Moi koledzy zarabiają więcej niż ja a nie pracują w górnictwie. Ps tak zwalniam się ale czekam na plan naprawczy KW... Będzie lżej odchodzić...
          6. Może coś jeszcze dodam...

7. Moim zdaniem kolega Kazik powinien się co najmniej wstydzić za prywatne wycieczki co do Ślązaków, nie przystoi... Przeproś Pan i zapomnimy o temacie, admin może też.

8. Tak niestety uważam, że prywatyzacja jest nieunikniona. Z tym, że czy jest to powód do radości...? Że ktoś obcy będzie zarabiał na nas i naszym węglu... Aha no tak nie będziecie musieli dopłacać...
          Tak przegrać to jak wygrać.

No i na koniec, mądre słowa Jezusa (a nawet jeśli ktoś nie wierzy to i tak są to mądre słowa): "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień"...
          Pozdrawiam i czekam na konkretną dyskusję. Chociaż hm czy to coś zmieni.. No może nasz forumowy kolega Kazik i inni pozbędą się choć części kompleksu Śląska to by było coś.

A mówiłem coś dodam... Czyli teraz rozdział dodane...
          1. Ym czy mi się wydaje czy węgiel to bezpieczeństwo energetyczne kraju?
          2. Coś gdzieś kiedyś słyszałem, że np Niemcy uśpili swoje kopalnie co nie znaczy zlikwidowali i zdaje się w DE normą było dopłacanie do górnictwa jako, sektora strategicznego (danych dokładnych nie znam tak mówili)
          3. Czy nie lepiej zamiast koszyka w Wawie i paru ładnych melonów wydanych na mniej i jeszcze mniej potrzebne rzeczy żeby Polski rząd zlecił opracowywanie nowych technologii w zakresie wykorzystania węgla... ?
          4. Emeryci górniczy jak już mają ta emeryturę to powinni być na emeryturze (z resztą dotyczy to wszystkich) a nie zabierać pracę innym - no chyba że jedno miejsce zabierają a jedne dają jakimś cudem?
          5. Czy jak nasz wielki brat zobaczy, że już nie mamy węgla to będzie nam sprzedawał za pół darmo;d? Hm...? A no i jeszcze jedno, zniszczyć jest łatwo ale zbudować bardzo trudno...
          SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• Busku
            Rider
            • 2009
            • 655

Zamieszczone przez kazik4x4
            bo "Ślonsk" to taka prlowski grajdołek, zasrana kolebeczka gierkowskich przywilejów.
            Slonzaki nad morzem czy w górach na wczasach FWP prezentują mniej wiecej ten sam styl co Polaki-Cebulaki na wczasach w Egipcie. Ot, wizytówka mentalności.
            [ Dodano: Czw 27 Lis, 14 22:25 ]
            Zamieszczone przez Enriquez
            Jak kopalnia jest na minusie to należy ją zamknąć albo sprzedać komuś kto zrobi z tymi górnikami -nierobami porządek - po prostu ich wypierdoli z roboty
            Tyle w temacie... Pozdrawiam
            Pozdrawiam
            Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
            Mercedes W210 290 Turbodiesel
            Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez piramida
              Więc to nie rzad jest litościwy tylko ąsię układy, kolesiorstwo i elektorat
              nikt w Polsce nie ruszy (jak Margaret Tatcher kiedyś w Anglii) wrzodu na dupie jakim są górnicy(całe szczęście ze stoczniowcami już się uporali) tak samo jak nie zrobi porządku w służbie zdrowia bo to polityczne samobójstwo
              dlatego będziemy płacić podatki na dotowanie czegoś co jest nierentowne, bo górnik musi mieć 13, 14, deputat i q.. wa hgw wie co jeszcze
              oczywiście ich praca jest niebezpieczna i powinni zarabiać dobrze ale to nie znaczy że są świetymi krowami
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

ale co tu dyskutować, jak coś nie przynosi dochodu to się toto zamyka i po temacie
                a prawda jest taka, że jak ktoś chce pracować i jest pracowity to robotę zawsze znajdzie
                problem z pracownikami jest taki, że oni przychodzą do pracy, żeby te 8 godzin odbębnić i zapomnieć, niestety rzeczywistość jest taka, że trzeba się trochę zaangażować w to, co się robi. Pomyślcie, dlaczego np. ekipę budowlaną tworzy się ostatecznie przez 2-3 lata? Przez ten okres wywala się po prostu obiboków.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• gomar
                  Rider
                  • 2012
                  • 480

Cóż i znów nikt z Panów nie ustosunkował się konkretnie tylko rzuca populizmy, że dokładamy, że 13 (aha 13 nie ma no ale...) ze przywileje, że nieroby, że święte krowy... Ale Panowie konkrety. A nie bicie piany. Niektórzy są niereformowalni jak górnictwo. Ustosunkujcie się chociażby do wsparcia LOTu w kwocie 1 MLD który zatrudnia 2 tyś osób... Przypominam że KW zatrudnia 55 tyś osób a kopalnia (jedna z lepszych i nowszych) KWK Knurów-Szczygłowice została sprzedana za 1.5 MLD. Albo konkrety Panowie ile dopłacamy a ile bierzemy i jak to się ma do zachodnich inwestorów. Ja często kieruję się zasadą nieodzywania się jak się na czymś nie znam. Pomyślcie o tym.
                  Ps jeszcze raz powtórzę oczywiście jestem na NIE jeśli chodzi o patologie na kopalniach które istnieją i nie mam zamiaru z tym dyskutować. Natomiast jak zwykle na waszej upragnionej likwidacji najgorzej wyjdą zwykli pracownicy. Wam jak całemu górnictwu nic nie pomoże. PS jak węgiel się sprzedawał za dolary które szły na odbudowę Warszawy to było ok nie;d? danych nie mam ale gdzieś to słyszałem

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen

gomar, cała Polska odbudowywała Warszawę - ale nad morze "gierkówki" jakoś nie zbudowano :wink:
                    z kopalniami powinno sie postąpić jak z innymi podmiotami gospodarczymi(poza dziedzinami strategicznymi) które nie przynoszą zysku ekonomicznego - jak są nierentowne (po zewnętrznym audycie ) - sprzedać/zamknąć
                    wybacz ale jak się likwiduje szpital to nikogo nie obchodzą odprawy dla pracowników ani program ich zawodowej rewalidacji(czy jakkolwiek się to nazywa) tylko się ich zwalnia
                    w moim przypadku z dniem 1.07.2014 zmieniły się warunki pracy - z dnia na dzień zlikwidowano szkodliwe warunki pracy - dostałem aneks do podpisania, że zamiast 5.15 dziennie pracuję 7.35 dziennie za te same pieniądze
                    jakoś nie szedłem pod sejm palić głupa chociaż pracuję teraz dziennie o 50% czasu więcej za te same(gówniane ) pieniądze
                    sorki - to już nie jest komuna;
                    a każda opcja polityczna która podtrzymuje fikcję pogrąża kraj w gorszym gównie
                    kojarzysz co się działo w latach '80 jak żelazna Margaret zamknęła kopalnie?
                    jaki był oddźwięk społeczny?
                    i co? obecnie byli górnicy żyją całkiem nieźle

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• kmink
                      L&K
                      • 2007
                      • 1360
                      • Superb III (3V3)

I znowu powtarzacie jak mantrę bzdury zasłyszane w tv...jak coś jest nieopłacalne to najpierw trzeba usiąść i policzyć i może zacząć od restrukturyzacji, a nie likwidacji...."geniusze" myślący podobnie zlikwidowali praktycznie cały polski przemysł...
                      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• WIELKIBONGO
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1594
                        • Superb II (3T4)

kmink, to może weź na SWÓJ "garnuszek" wszystko co się nie opłaca i do czego się dokładamy wszyscy??
                        Sorry ale Twojego pier...... we wszystkich tematach i Twojej wszystkowiedzącej opinii nie da się juz na spokojnie czytać. Wszedzie i we wszystkim zaszkodził Ci i szkodzi Tusk i "tuskopodobni". Moze w końcu pokaz jakim jestes bohaterem i jak bardzo jestes męski, zwiń swój gów... interes i wyprowadź sie na koniec swiata???. Tam bedzie mógł wprowadzić swoje prawa i porządki, zrobic kika organizacji nacjonalistycznych i wreszcie żyć jak panisko. Skoro Ci tu tak źle to wybór jest tylko jeden......
                        NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                        BYŁA TEŻ CEGA
                        A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                        MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          z kopalniami powinno sie postąpić jak z innymi podmiotami gospodarczymi(poza dziedzinami strategicznymi)
                          kopalnie też są mocno strategiczne.

Komentarz

• gomar
                            Rider
                            • 2012
                            • 480

piotrek_gdy, no to jeszcze raz pomalutku. Kopalnie węgla kamiennego to sektor strategiczny, w końcu z węgla w PL mamy około 80 % (niektórzy piszą że nawet ponad 90 %) energii z węgla... Ale zdaniem UE węgiel to zło no a jak mówiłem nasze wydobycie to nawet nie 1 % w skali świata... Dalej... Zrozumiałbym wasz płacz jakby do drzwi każdego polaka pukali naje...ba...ni górnicy i kazali dawać 1000 zł. Tak czy siak nikt nie połapie gdzie się publiczna kasa rozmywa. Dalej... Nikt nie skomentował sprawy LOTu... Ani zagranicznych przedsiębiorców z ulgami podatkowymi.... Mam wrażenie że macie klapki na oczach i jak koń pociągowy patrzycie tylko na z góry określony punkt widzenia. Czyli górnictwo = dopłacanie do bogatych nierobów...
                            Jeszcze raz powtarzam też mi sie wiele wiele rzeczy nie podoba w górnictwie. Ale likwidacja... Na tak to pomysł godny mistrzów ekonomii
                            Kraj w gównie jest przez górników?
                            Dobre sobie...

Komentarz

• Wally
                              RS
                              • 2012
                              • 3790
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez gomar
                              Zrozumiałbym wasz płacz jakby do drzwi każdego polaka pukali naje...ba...ni górnicy i kazali dawać 1000 zł.
                              no ta zapraszam do Warszawy jak ta najebana hołota robi spacer po mieście...
                              Ciekaw jestem co byś powiedział jakby pod Twoim domem robili takie cyrki :roll:

Praca górników ciężka i nie do pozazdroszczenia - niech zarabiają jak najwięcej ale jak kopalnia jest nierentowna to plan naprawczy a jak to nie daje rezultatów to sprzedać lub zamknąć aby nie karmić darmozjadów, którzy siłą i "rozumem" najniższych w hierarchii trzymają się stołków :!:

Nie wytrzymałem :twisted:
                              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen

westwi78, kopalnie nie są strategiczne
                                węgiel jest strategiczny a to już delikatna różnica :wink:

Komentarz

• gomar
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 480

Tej hołoty jeszcze się jakoś nasza władza boi... To już jedna z ostatnich grup zawodowych która może coś zdziałać. A wiesz jakbym gadał w waszym stylu to bym Ci powiedział że jak Ci się nie podoba to się wyprowadź z Warszawy do Wsi Wielkiej tam będziesz miał spokój.
                                  Ale dalej Wasze myślenie jest jedno... No może teraz Wally dopuścił do myśli, że najpierw trzeba spróbować naprawić... Z tym, że my w zarządzaniu i dbaniu o swoje jesteśmy raczej słabi... (swoje w sensie dobro narodowe).

I dalej nikt nie odnosi się do konkretów...

Komentarz

• Wally
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 3790
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez gomar
                                    A wiesz jakbym gadał w waszym stylu to bym Ci powiedział że jak Ci się nie podoba to się wyprowadź z Warszawy do Wsi Wielkiej tam będziesz miał spokój.
                                    Ale dalej Wasze myślenie jest jedno...
                                    no to odbiję taką samą piłeczkę - Jak Ci się nie podoba to zmień pracę... i pikietuj u siebie na Wsi Wielkiej a nie u mnie pod domem :!:
                                    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• gomar
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 480

piotrek_gdy, no to troszkę historii. Japonia II WŚ. Ropa jest strategiczna a szyby naftowe i rafinerie nie. Hmm? No ?

Wally ale jak ja mam do pogadania z Twoim sąsiadem to wybacz że przejadę pod Twoim oknem... lol...

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Problem widzi wielu ale co z tego?

Gomar ja się zgadzam z Twoimi argumentami. Jest jeszcze kilka grup/sektorów , które trzeba wyregulować i patologie wypieprzyć na księżyc. Dopisz kilka pozostałości starego systemu w policji, wojsku, rolnictwie... i co tam chcesz.
                                        Ale nie da się tego zrobić na raz. Na każdą grupę musi przyjąć czas (czytaj warunki polityczne)
                                        Oczywiście wkurza mnie dokładanie do LOT-u i wielu , wielu innych.
                                        A najbardziej mnie wkurza, że właśnie te firmy, do których dokładamy to IMO efekt patologii uprawianej wokół tego przez ekipy politycznej specjalnie dla wydojenia albo kolesiostwa, w wyniku którego ludzie nie mający pojęcia jak zarządzać takimi zakładami dostawali stołki menedżerów. Albo zdolni menedżerowie trafiali jednak na ścianę. Tego nie zmieni się z dnia na dzień, o ile zmieni się w ogóle. Ale powolutku trzeba sprzątać. Niech będzie teraz górnictwo. Mnie kolejność obojętna.
                                        Handel polityczny powoduje , że patologia będzie trwała.
                                        Z górnictwem niestety IMO sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana niż z innymi grupami. I powiem brutalnie nie martwię się o górników (jak oni nie martwi się o wielu z nas - to ogólnikowo bez personalnych wycieczek). Dla mnie istotniejsze jest , że jednak ten sektor musi działać, nie można tego zlikwidować bo UE swoimi działaniami dąży do tego aby tak się stało. Aby nas w razie potrzeba na kolana zwalić. Górnictwo jest dla naszego kraju branżą strategiczną. Cały szkopuł w tym aby to tam poprowadzić tak aby do tego obywatele nie dokładali i aby to działało na naszą korzyść i bezpieczeństwo. Tylko każdy rząd mydli oczy, szczuje nas na siebie, drąży nasze kieszenie ale nie podejmuje tematu od A do Z aby to naprawić. Zawsze wygrywa kupczenie polityczne i prywata.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen

Zamieszczone przez gomar
                                          II WŚ
                                          dzięki Bogu od tej pory zakładają elektrownie wiatrowe, słoneczne, atomowe no i mamy turbiny gazowe
                                          przypomnę ci że pierwsza elektrownia wodna powstała w Chorwacji w 1895 roku w tym samym czasie co ta tesli na Niagarze
                                          może tzreba iść z postepem i szukać innych rozwiązań niż te z WWII :roll:

[ Dodano: Nie 30 Lis, 14 12:34 ]
                                          i żeby było jane - zgadzam się, że są patologie, ale dotyczą one wielu dziedzin
                                          jedną z nich jest górnictwo, ale też służby mundurowe, KRUS, wymiar sprawiedliwości, że o posłach i rzadzie nie wspomnę
                                          czemu w prywatnej firmie coś się opłaca lub nie a w państwowej musi się dotować coś ze wzgledów politycznych
                                          ja nie jestem za tym żeby pozbywać się majątku narodowego- jestem za tym, żeby ten majatek pracował na naród a nie żeby było odwrotnie za wszelką polityczną cenę

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1594
                                            • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez gomar
                                            Wally ale jak ja mam do pogadania z Twoim sąsiadem to wybacz że przejadę pod Twoim oknem... lol...
                                            Prosze bardzo przejdź

ale do kur.... nędzy nie niszcz tego co moje albo do czego ja dopłacam :evil:

lol, dotarło??? :szeroki_usmiech
                                            Zamieszczone przez gomar
                                            które szły na odbudowę Warszawy
                                            nie tylko górnicy na to zarabiali :lol:

a to,że w tedy opływali we wszystko jak pączki w masle to było oki,należało sie im?? :idea:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                            PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                            BYŁA TEŻ CEGA
                                            A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• gomar
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 480

WIELKIBONGO, idzie sobie strajk górników i co? Niszczy i psuje więcej niż np manifest narodowców albo pedałów? Albo ekipa niezadowolonych kibiców piłkarskich? Jak już nie macie argumentów to czepiacie się, że robią syf na strajkach, czy manifestacjach. A ile ich było w ostatnich czasach? I idzie sobie młodzież i niszczy przystanki ławki itd itd i co? Górnicy to większa hołota? No chyba nie.
                                              Manifestacje, strajki... Nie ma to żadnego znaczenia jak sprawa przez właściciela kopalń będzie rozwiązana tak jak ma być. Pracuje na kopalni myślisz, że ludzie nie są gotowi na rezygnacje z tych "przywilejów"? Ale muszą wiedzieć w imię czego to robią... Bo jak po to żeby kolejny prezes miał milion odprawy to się nie dziw, że robią syf u właściciela
                                              I może fakt wtedy opływali w miód, ale dziś już nie, a większość Polski myśli, że tu nadal lecą grube tyś na wypłaty i miliony przywilejów....
                                              Dalej co do Piotrka, chyba nie zrozumiałeś (albo zrozumiałeś, że nie masz racji i próbujesz z tego jakoś wybrnąć). Meritum jest takie, że węgiel i kopalnia to jedność w czasach kryzysowych. Czytaj np wojna. Co mi z tego, że w Rosji będzie węgiel po 5 zł za tonę jak będę z tym krajem w stanie wojny? (CZYTA HIPOTEZA ŻEBY POKAZAĆ O CO CHODZI!)
                                              I poczytaj moje wypowiedzi wcześniejsze. Że oczywiście trzeba iść do przodu i że wolałbym 2 MLD włożone w rozwój czystych technologi węglowych niż na koszyk w Wawie...

I Alonzo fajna wyważona odpowiedź. Tak jest... Trzeba sprzątać. Z tym, ze u nas z tym ciężko. Ale może się uda?

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez gomar
                                                Czytaj np wojna
                                                człowieku o czym ty piszesz- w przypadku wojny w Polsce nie będzie czasu na takie pierdoły jak skąd wziąć węgiel bo zgodnie ze wszystkimi znanymi mi strategiami jesteśmy strefa zaporową albo dla jednych albo dla drugich
                                                więc wszyscy odpala to co mają a u nas będzie jak w Czarnobylu- czyli cytując klasyka Kononowicza "i nic nie będzie"

jak myślisz- czemu u nas nie ma żadnych NATOwskich baz? - bo w strefie zniszczenia nie lokuje się wojsk
                                                jak nie będzie pradu to kopalnia i tak stanie 8)

Komentarz

• gomar
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 480

piotrek_gdy, sytuacjach kryzysowych - np wojna... To przykład z górnej póki ale niekoniecznie wojna musi być np u nas. Sytuacja kryzysowa może być związana z innymi sprawami... Za dalekie wycieczki robimy. Węgiel i kopalnia to jedno. I dla Polski która węgla jeszcze troszkę ma, górnictwo powinno być sektorem strategicznym...

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 1594
                                                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez gomar
                                                    WIELKIBONGO, idzie sobie strajk górników i co? Niszczy i psuje więcej niż np manifest narodowców albo pedałów? Albo ekipa niezadowolonych kibiców piłkarskich? Jak już nie macie argumentów to czepiacie się, że robią syf na strajkach, czy manifestacjach. A ile ich było w ostatnich czasach? I idzie sobie młodzież i niszczy przystanki ławki itd itd i co? Górnicy to większa hołota? No chyba nie.
                                                    Przykro to stwierdzic ale niestety większa :roll:
                                                    I żeby nie było-to nie jest do wszystkich górników tylko do tej części która przyjeżdza na "spędy" do warszafki bo jest okazja najeb.... sie po drodze,zrobic zadyme i jeszcze zarobić za to dniówkę :|
                                                    A przy okazji to ciekawe dlaczego wszyscy "działacze" związkowi nie zrezygnują ze swoich przywilei i wypłat tylko ciągle krzyczą żeby jechac do warszawy, wiedząc że Ci którzy moga cokolwiek zadecydować mają ich w d.... i wyjeżdżają z warszawy, a dzielni protestujący, z których duza część nie jest w stanie wysiąść z autokaru albo do niego wrócic o swoich siłach najbardziej utrudniają życie zwykłym ludziom. :|
                                                    A co do tego kto robi większe i częstsze zadymy w wawie to naprawdę mam troszke większe pojęcie od Ciebie,bez urazy.

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

Pracuję...